Ruang tamu kecil membuatkan  kita merasa susah untuk menghiasnya dengan elemen mewah kerana kurangnya ruang dan kurang sumber pencahayaan semulajadi. Disini kami berkongsi 5 tips untuk mendekorasi ruang tamu kecil dengan sentuhan mewah dan elegan.

Cermin

Salah satu tips dan trik yang tertua yang sering kita jumpa adalah menambahkan cermin. Cermin yang ditempatkan dengan baik membantu cahaya, memperluas dinding dan memecahkan ruang visual yang sempit dan sesak. Letakkan cermin di belakang sumber cahaya, berhadapan sumber cahaya dari jendela atau di belakang perabot  di ruang sempit untuk menciptakan ilusi bahwa ruang tamu kecil anda kelihatan luas. Tentu saja untuk menambah elemen mewah, pemilihan cermin yang unik dapat memberikan elemen mewah tersebut.

Warna

Warna gelap akan membuat ruang tamu kelihatan kecil, jadi cubalah memilih palet yang lebih terang seperti pale blues, grey, creams dan putih.

Divider (pemisah)

Menambahkan pemisah ke ruang tamu kecil bertujuan untuk membahagi ruangan dan menciptakan ruang lebih tersusun dan teratur. Jika pemisah tidak sesuai untuk ruang tersebut, cuba dengan wall screen yang bersaiz kecil sedikit dengan sedikit elemen emas untuk menambahkan sentuhan kemewahan.

Cahaya

Ruang tamu yang kecil sering mengalami pencahayaan rendah kerana kuantiti penerimaan cahaya yang rendah. Jadi jangan memandang ringan faktor pencahayaan di ruang tamu anda. Pencahayaan dari sumber brass lighting bukan sahaja kelihatan trendy tetapi ada juga rekaan yang elegan dan mewah.

Tambahkan accent chair

Fungsi atau gaya? Kenapa tidak kedua keduanya? Accent chair sebenarnya memberikan gambaran personaliti dan sophistication kedalam ruang  tamu anda. Pilih rekaan yang sedikit bulat untuk ruang tamu yang terhad keluasannya. Jangan takut untuk memilih warna yang sedikit terang untuk membantu menambahkan warna, bentuk, dan teksture kedalam ruang tamu anda. Sedikit sebanyak membantu untuk menaikkan seri mewah dalam ruang tamu impian anda

Sumber image dari google