Kecenderungan peningkatan kakitangan berada di rumah daripada di pejabat dan peningkatan perniagaan mikro dan kecil bermakna semakin banyak orang yang bekerja dari rumah. Selalunya meja ruang makan bertukar menjadi meja pejabat tetapi kami rasa penting untuk anda mempunyai ‘zon’ yang dikhaskan untuk bekerja.

Terdapat beberapa sebab untuk ini:

Secara psikologi, ketika anda duduk di ‘zon kerja’, otak anda tahu bahawa sudah waktunya untuk bekerja, masa untuk menghasilkan idea dan mencipta.

Kedua, anda boleh memulakan kerja lebih cepat jika semua peralatan kerja anda disimpan dengan rapi dan siap untuk digunakan.

Akhirnya, dan yang paling penting, jika anda mempunyai anak atau pasangan semasa anda bekerja dari rumah, maka anda boleh berbincang dengan mereka dengan mengatakan bahawa ketika anda berada di ‘zon kerja’, anda tidak akan terganggu. Menetapkan sempadan ini akan membantu semua orang memahami bahawa ‘zon kerja’ adalah betul-betul – ruang untuk bekerja.

Pilih zon di bilik, bilik di rumah anda atau dapatkan gudang kecil untuk taman. Tidak perlu besar, fungsi adalah kunci di sini. Sekiranya dirancang dengan baik, ruang kecil yang berfungsi sangat produktif untuk anda

Pejabat rumah anda tidak perlu terlalu berfungsi dan membosankan. Hanya kerana kerja dan produktiviti, itu tidak bermaksud anda harus terikat dengan rekaan yang membosankan. Disebabkan anda berada di rumah anda sendiri, anda boleh membiarkan kreativiti untuk menghias ruang kerja anda. Ruang kerja juga sangat peribadi bagi anda dan cara anda bekerja. Kami berpendapat bahawa idea dan kecekapan bekerja datangnya dari persekitaran yang meransang idea dan inspirasi.

Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda memanfaatkan rumah anda secara maksimum.

  • Tempat duduk sangat penting di pejabat rumah. Sekiranya tidak selesa, maka anda tidak akan selesa sepanjang hari. Cari tempat duduk yang selesa dan menyokong anda dengan betul. Tetapi cuba dan dapatkannya dengan kain yang terang dan menarik, lebih baik bercorak. Sesuatu yang menarik untuk anda perhatikan ketika anda memasuki ruang tersebut, tetapi jangan sampai menganggu semasa anda bekerja.
  • Meja anda perlu cukup besar untuk anda bekerja dengan selesa, tetapi tidak terlalu besar sehingga semak/serabut. Ruang kerja anda harus bebas dari kekusutan supaya anda lebih fokus pada tugas-tugas yang telah anda tetapkan untuk hari itu.
  • Gunakan penyelesaian simpanan yang bijak untuk aksesori anda, kotak dan tray sangat berguna untuk mengumpulkan potongan dan kepingan. Tidak perlu lagi ada pencetak di meja anda, pencetak wayarles yang baru agak murah dan berfungsi dengan baik. Kami mempunyai satu yang tersembunyi di rak di belakang pejabat kami di mana tiada siapa (termasuk kami) dapat melihatnya.
  • Pastikan anda mempunyai pencahayaan yang mencukupi. Tidak salah jika mahu menggunakan cahaya lampu overhead, tetapi semasa anda duduk di meja pastikan bayang anda tidak mengganggu pekerjaan anda di meja. Pencahayaan di rumah kita tidak dirancang untuk berfungsi. Anda perlu mendapatkan pencahayaan dalam bentuk lampu meja. Pencahayaan yang mencukupi akan membantu mengurangkan ketegangan pada mata anda.

credit images dari gettyimages.com